top of page

מפח"ט

מפקדת החטיבה

כיום מתברר, כי לא די בארבעה לוחמים כדי להפעיל טנק ולא די בארבעה גדודי שריון כדי לממש את עוצמתה האיכותית של החטיבה ואת יעודה: להוות עוצבה מתמרנת, בעלת כוח משולב, לביצוע משימה טקטית, וזאת בכל קשת העימותים. תפקידי מפקדת החטיבה: לאפשר את תפקודו היעיל של מפקד החטיבה ומטהו, באמצעות יצירה וקיום של תנאים אופטימאליים לביצוע עבודת מטה נכונה ויעילה, בראש ובראשונה במצב לחימה. מצבת כוח האדם במפקדת החטיבה, מורכבת משני גופים עיקריים. האחד קטן ומבוסס על אנשי קבע וחיילים סדירים, והשני הגדול מביניהם, מורכב מקציני וחיילי מילואים. גוף הקבע והסדיר הכולל בתוכו את המח"ט, הקל"ח, הקח"ש, הקשל"ח קמב"צ וקצינות הקישור יחד עם עוד מספר מצומצם של חיילים, עיקר תפקידם בשגרה הינו שמירת שיגרת העבודה, הטיפול בכלים והשליטה בכוח האדם. לעומתם עיקר תפקידו של גוף המילואים בשגרה הינו האימונים של המפח"ט ומוכנות החטיבה ליום פקודה בהיבט של תוכניות אופרטיביות. המח"ט מפקד על כלל החטיבה, כאשר על מפקדת החטיבה באופן ספציפי מפקד הרמ"ט (ראש המטה).

מפקדת החטיבה בנויה ממספר מחלקות מקצועיות, כאשר על כל מחלקה מפקד קצין מקצועי ותחתיו משרתים מספר קצינים ומשקים נוספים. על מחלקות אלה נמנות מחלקת האג"ם, המודיעין, האש ,התקשוב והלוגיסטיקה. מחלקת הלוגיסטיקה מחולקת למספר מחלקות משנה, בהן שלישות, אחזקה, אספקה ורפואה.

 

הקמת מפקדת חט' 767:

את המפקדה הראשונה הקים המח"ט הראשון אריה וינברג (אילון) שליקט מפקדים ובעלי תפקידים מכל הפיקודים והזרועות כמו למשל: מחלקת המודיעין הוקמה ע"י תא"ל דני שדה - שהיה חניך בפו"מ ונשלח לחסה ליומיומיים ע"י ראש אמ"ן תא"ל צבי לידור. עוזרו לתפקיד מונה סרן רוני רוזנבלט – צל"שניק מחטיבה 500. יחדיו בנו מחלקת מודיעין אשר שימשה יחד עם קצין האג"מ – נבו וקצין הסיוע הארטילרי , בסיס לחמ"ל אג"מ חטיבתי איכותי ולצידו חמ"ל לוגיסטיקה (בזמנו קראו לו "אפסנאות") שכלל את מחלקת האפסנאות/האספקה בפיקודו של סגן אבי וולף.ומח' החימוש בפיקודו של רס"ן אבנר סיגן המוכשר והדומיננטי, כמו גם מח' הרפואה האיכותית בפיקודו של רס"ן דר' יאיר פרנקל הגניקולוג הבכיר ששירת שנים רבות בחטיבה ובנה דור רופאים גדודיים מיומנים שהוכיחו עצמם בתעסוקות כמו לדוגמה : בפיגוע הספארי בלבנון 1985 בו התאג"ד טיפל ופינה נפגעים רבים באירוע קשה זה בצורה מעוררת הערכה.המפקדה סייעה למח"ט בקבלת החלטות ע"י איסוף נתונים ותקשורת מהגדודים, מהאוגדה, מיחידות שכנות תוך בצוע הערכת מצב ויצירת תמונת מצב אשר סייעה למח"ט לקבל החלטות נכונות בזמן אמת.לצידו של המח"ט עמד הסמח"ט הראשון – סא"ל בנצי פדן (שהיה מג"ד 377 – שרמנים) שהביא עמו הרבה ידע וניסיון קרבי – בנצי לא היסס להצטרף לחטיבה כשפרצה מלחמת לבנון הראשונה 1982 וסייע למפקדים מניסיונו בשקט ובקור רוחו בתוך כל ההמולה של הגיוס המהיר, ההצטיידות והתנועה ברכבת שלא תוכננה כתוכנית היסעים חטיבתית.

בהמשך, התחלף דור המייסדים בדור מפקדים חדש שצמח מתוך גדודי החטיבה והוכיח עצמו לכל אורך הדרך, מאז ועד סגירת החטיבה ייצרה החטיבה מפקדים מעולים שתופסים עמדות פיקוד במפקדת האוגדה ומפקדי חטיבות שכנות עד היום.

בהמשך עסקה החטיבה באימון הגדודים והכשרתם למשימות בט"ש ותעסוקות מבצעיות בגזרות השונות במקביל לתכנון תוכניות אופרטיביות למלחמה הבאה.

בשנת 2002 סייעה החטיבה לגייס את הגדודים, הלפחה"נ והפלס"ר בצו 8 למבצע "חומת מגן" וסייע במשימות שנועדו להם ביהודה ושומרון.

בשנת 2004 החטיבה קיבלה משימה לשמר את מורשת חטיבה 277 שנסגרה (לשעבר חט' 646 - לשעבר 217) ואת זיכרון חלליה.

בשנת 2005 הוטלה על החטיבה משימה מורכבת ומאתגרת והיא: מעבר ממחנה חסה הישן למחנה החדש בנחשונים. מחנה בעל מתקנים מודרניים המתאימים לאחזקה וטיפול בכלים ובצל"מ בצורה יעילה תחת בקרה ממוחשבת.

בקיץ 2005, קציני החטיבה בראשם המח"ט, נקראו לסייע למפקדת האוגדה אשר קיבלה את אחת המשימות קשות ביותר שהוטלה על צה"ל והיא: לפנות את הישובים הישראלים ברצועת עזה במסגרת תוכנית ההתנתקות. המשימה בוצעה בנחישות וברגישות, בהצלחה רבה אך עם מועקה בלב.

לאחר מלחמת לבנון השנייה, החטיבה פעלה נמרצות ליישם את לקחי המלחמה במיוחד בתחום המוכנות וארגון הימ"ח וכן בתחום האופרטיבי, החטיבה עסקה בעיקר בגזרת לבנון והגיעה להישגים מרשימים בירידה לפרטים ותכנון אופרטיבי שהיה המצפן לאימוני החטיבה ולבניין הכוח שלה.

מפקדת החטיבה ביצעה במהלך השנים 2010 - 2012 הסבה למשואה והפכה להיות מפקדה מצטיינת בתחום. השיא היה בתרח"ט  ובתראו"ג בסיום אותה שנה.

בנובמבר 2012 החל מבצע "עמוד ענן". למאמץ הצה”לי בהערכות הכוחות לכניסה קרקעית, השתתף גדוד ההנדסה 710. מפקדת החטיבה והגדוד התגייסו בצו 8 ומייד החל תהליך הקליטה וההצטיידות תוך ביצוע אימון אישי ואימון מכין לקראת מלחמה. הגדוד בסיוע מפקדת החטיבה ירד לגזרת עזה והיה ערוך לבצע את המשימות המתוכננות, אך הפסקת האש קטעה את התוכניות והגדוד חזר למחנה הקבע והשתחרר.

מאפיין עיקרי במפקדת חטיבה 130 ויחידות המשנה שלה הנו- איכות האנשים והלכידות - החטיבה התלכדה ביותר במהלך השנים כתוצאה של פעילות רבה ומעורבות מפקדים, תוך גיבוש ולכידות של המטה, המ"פים והמג"דים אשר היו שותפים לכל תכנון פעילות והשפיעו על איכותה.

בעקבות השינוי האסטרטגי והאתגר התקציבי, צה"ל החל בתהליך ארגון מחדש של יחידותיו וכחלק מארגון זה הוחלט לסגור את חטיבה 130 כשהיא בשיא כושרה ובכך באו לסיומם 40 שנה של עשייה צבאית ומורשת קרב מפוארת של חטיבה שצעדה במשעולי הקרבות שידעה מדינת ישראל במלחמות, במבצעים, בביטחון השוטף ובשמירה על גבולותיה של המדינה.

 

מפקדי החטיבה

אריה וינברג

יהודה גלר

חיים כץ

נח מעיין

יעקב זעירא

איציק לב ארי

יחיאל גוזל

דידי בן יואש

אבי אשכנזי

זאב שרוני

יגאל סלוביק

רענן ברנן

גיא חסון

רונן דיגמי

 

bottom of page