top of page

גדוד 708

מפקדי גדוד 708

 

יהודה ארזי

גדי קורן

יובל נריה

ציון ברק

ירון וינר

אלי נבון

בנצי ברקוביץ

אלון בלומנפלד

דוד בן דיין (בנדה)

אדיר קאן

גדוד 708

גדוד 708 הוקם ביוני 1974, במסגרת חטיבת "עשת" 767 (חטיבה 130 – "הבזקה" כיום) ואוגדת "עידן" 880 (אוגדה 340 כיום).

גדוד 708 הנו גדוד שריון המורכב מ – 3 פלוגות טנקים, פלוגת חרמ"ש ופלוגת מפקדה.

בעקבות ישום לקחי מלחמת יום הכיפורים, החל תהליך התעצמות איכותית של חיל השריון, תוך רכש וקליטת טנקי פטון 60-M. בקיץ 1974 ביצע הגדוד בפיקודו של המג"ד סא"ל יהודה ארזי והסמג"ד גדי קורן אימון הקמה בצאלים תוך בניית מסגרות וציוותי קרב. הקשיים היו רבים, בעיקר באיוש כוח אדם שהגיע מיחידות שונות ומחיילות שונים, שחלקם עברו הסבה והכשרה למקצועות השריון השונים. עם השנים, תוך אימונים ותעסוקה מבצעית בגזרות השונות, צבר הגדוד ידע וניסיון קרבי, דבר שהעלה את המקצועיות והרמה מבצעית הגבוהה אשר זכתה לציון לשבח מגורמי צה"ל והישובים עליהם הגן הגדוד בפעילותו. תוצאות האימונים באו לידי ביטוי "במלחמת לבנון הראשונה" ("מלחמת שלום הגליל") בו הגדוד התגייס ב – 8 יוני 1982 במסגרת החטיבה, הצטייד ונערך למלחמה. בניגוד למתוכנן, ביצע הגדוד היסע ממחנות הקבע ב"חסה" שסמוך לאשקלון על גבי רכבת משא מתחנת הרכבת באשקלון לקריית מוצקין. משם באמצעות מובילים וסמיטריילרים לשטחי הכינוס ב"גונן" ו"משטח גיבור" שמצפון לקריית שמונה. גדוד 708 בפיקוד המג"ד –יובל נריה והסמג"ד שמוליק אביטל, חצה את הגבול בלילה שבין חמישי לשישי, נע בעקבות יחידות האוגדה בגזרה המזרחית בציר "מיכה" (ציר הפיתולים). קיבל משימה לשלוט ולאבטח את ציר מיכה באזור שמדרום למשולש טובלנו בואכה סולטן יעקב. ולהוות עתודה חטיבתית באחזקת קו הגבול בין יחידות צה"ל לכוחות הסוריים שבמרחב.

ביום שישי נכנסה לתוקפה הפסקת האש בשעה 12:00. בימים שלאחר הפסקת האש, הגדוד ניהל אש עם הסורים על מנת למנוע מהם בניסיונותיהם לשפר עמדות והן בפעולות כוחותינו לשפר עמדות ולתפוס שטחים שולטים בגזרה. במהלך ימי קרב אלה פגעו כוחותינו בכוחות הסוריים שפעלו בגזרה. הגדוד שהה בלבנון כ 45 ימים וחזר ללא נפגעים למחנות הקבע בחסה.

במשך השנה שאחרי, ביצע הגדוד החזרה לכשרות ונערך למשימות הבאות הצפויות לו. בשנות השמונים והתשעים נערכו הסבות ושדרוגים משמעותיים בטנקי המג"ח והצל"מ ובהתאם החל הגדוד באימונים ותרגילים אשר הביאו לשיפור גדול ביכולות אשר באו לידי ביטוי בתעסוקות המבצעיות ובשמירה על גבולותיה של המדינה. בשנת 2002 השתתף הגדוד ב"מבצע חומת מגן" ביהודה ושומרון על מנת לעצור את גל הטרור שפקד את המדינה ושהגיע לשיאו בליל הסדר בפיגוע במלון פארק שבנתניה בו נהרגו 30 אזרחים ועשרות פצועים. הגדוד התגייס במסגרת הפעימה השנייה ויצא למשימה בערים טול כרם וקלקיליה וכן קבלת אחריות על הציר שבין אבני חפץ ועינב שהיה מועד לפורענות. הגדוד לחם לצד כוחות חי"ר והנדסה באיתור והשמדה של מקומות לייצור אמצעי לחימה, פגיעה במחבלים וארגוני הטרור שפעלו במרחב. בשנים שלאחר מכן המשיך הגדוד לבצע תעסוקות מבצעיות בגזרות השונות. כמו בישוב "יקיר" כשבאחד הימים קיבלנו אתראה על חוליה בדרך לפיגוע. ואכן החוליה התגלתה ע"י צוות בפיקודו של מ"פ החרמש – גיא רוסו אשר יחד עם אלון בלומנפלד (לימים המג"ד) חיסלו את 2 המחבלים על מטעניהם כ – 20 מטרים בלבד לפני הבית הראשון בישוב שערי תקווה. על התודה והברכה לפעולת הגדוד – קיבלו הלוחמים מראש המועצה תעודת הערכה והוקרה על פעולתם המהירה שהביאה לשמירה על חיי התושבים. כמו גם התעסוקה בנחל גולן שהחלה בשקט ושלווה התפתחה בפתאומיות לאירוע בו חיילי הגדוד תפסו 6 מסתננים מעיראק אשר חצו את הגבול באזור חמת גדר. תעסוקה נוספת שהייתה פעילה ביותר באוקטובר 2000 בימים של אירועי קבר יוסף – מדחת יוסף בהר עיבל ושבי שומרון. כשעל ציר "צ'ילה" נתגלו מדי פעם ע"י חיילי הגדוד מטענים רבי עוצמה אשר מנעו אסון בר נפגעים והדברים תועדו בכתבה בטלביזיה שנערכה ע"י הכתב הצבאי רון בן ישי.

בין התעסוקות ביצע הגדוד תרגילים גדודיים והשתתפות בתרגילים חטיבתיים ואוגדתיים במקביל להטמעת מערכות לחימה ממוחשבות לשיפור היכולות המבצעיות של הגדוד, כמו כן בוצעו תכנונים לתוכניות אופרטיביות כהכנות למלחמה הבאה. גדוד 708 היה גאה להימנות עם יחידות צה"ל המבצעיות אשר לחמו למען ביטחון מדינת ישראל. היו ערוכות ומוכנות לכל פקודה אשר נכונו לה בעתיד, עך עקב השינויים האסטרטגיים באזור והאתגר התקציבי, הוחלט לסגור את החטיבה והגדוד ובכך באו לסיומם 40 שנה של מורשת קרב מפוארת של גדוד 708.

 

 

bottom of page