top of page

גדוד 711

מפקדי גדוד 711

 

משה כהן

שאול שגיב

גדעון ישראלי

אשר פאהן

גדעון קדם

דיויד ברלין

יואל הכט

תומר נאור

גדוד 711

גדוד 711 הוקם ביוני 1974, במסגרת חטיבת "עשת" 767 (חטיבה 130 כיום) ואוגדת "עידן" 880.

גדוד 711 הנו גדוד שריון המורכב מ – 3 פלוגות טנקים, פלוגת חרמ"ש ופלוגת מפקדה.

בעקבות לקחי מלחמת יום הכיפורים, החל צה"ל בארגון הכוחות מחדש במקביל לרכישת טנקי פטון 60-M החדישים. עם קבלת פקודת הארגון להקמת החטיבה, ירד המג"ד המיועד - סא"ל משה כהן לסיני והחל לשוטט ביחידות הסדירות כדי ללקט קצינים ומפקדים מתאימים לגדוד החדש. בקיץ 1974 ביצע הגדוד אימון הקמה בצאלים תוך בניית מסגרות ושיבוץ ציוותי קרב בהתאם.עם השנים, תוך אימונים ותעסוקה מבצעית בגזרות השונות, צבר הגדוד ידע וניסיון קרבי, דבר שהעלה את המקצועיות והרמה מבצעית הגבוהה אשר זכתה לציון לשבח מגורמי צה"ל והישובים עליהם הגן הגדוד בפעילותו.

ב 6 יוני 1982 פרצה מלחמת לבנון הראשונה בעקבות ניסיון התנקשות בשגריר ישראל בבריטניה - שלמה ארגוב והפגזה של 500 רקטות על ישובי הגליל. גדוד 711 במסגרת חטיבה 130 התגייס ב 8 יוני 1982, יומיים לאחר פרוץ הקרבות והצטרף במסגרת עוצבת "עידן 340" (לשעבר אוגדה 880") למאמץ הצבאי בגזרת בקעת הלבנון להרוס את תשתיות הטרור של ארגוני החבלה בלבנון. כמתוכנן, ביצע הגדוד היסע ממחנות הקבע ב"חסה" שסמוך לאשקלון על גבי מובילים וסמיטריילרים לשטחי הכינוס בסמוך לקריית שמונה. בליל יום חמישי - 10 יוני, נכנס הגדוד ללבנון דרך שער "פטמה" והתקדם בגזרה המזרחית דרך "מארג' עיון" ועיירות סמוכות ובציר הכפרים - "ציר מיכה" בואכה "סולטן יעקב". בבוקר יום שישי, העביר הגדוד נגמ"שים לפלס"ר החטיבתי אשר השתתף במאמץ הגייסי לחלץ את גדוד 362 מאוגדה 90, אשר נקלע למערב נ"ט וטנקים סוריים ששלטו במרחב. הגדוד חולץ אך במחיר יקר של נפגעים רבים ו 3 נעדרים - זכריה באומל, יהודה כץ וצבי פלדמן.

ביום שישי ב 12:00 נכנסה לתוקפה הפסקת האש. בהמשך, התייצב הגדוד על קו הגבול החדש בין הכפרים "מדוחה" ו"כאמד א לוז" באזור "משולש טובלנו" שמול "סולטן יעקב" אשר מדרום לכביש בירות – דמשק ובשליטה על ציר "מיכה" וניהל אש עם הסורים למנוע מניסיונותיהם לשפר עמדות והן על מנת לשפר עמדות כוחותינו ולתפוס שטחים שולטים בגזרה. במהלך ימי קרב אלה פגעו כוחותינו במספר טנקי T-72 חדישים. הגדוד שהה בלבנון כ- 50 יום וחזר ללא נפגעים למחנות הקבע בחסה.

במשך השנה שאחרי, ביצע הגדוד החזרה לכשרות ונערך למשימות הבאות הצפויות לו.בשנת 1984, לאחר תקופה של 10 שנים, בהם הכשיר דור חדש של מפקדים מוכשרים אשר יצרו את שדרת הפיקוד של החטיבה והאוגדה עד לימים אלה. העביר המג"ד משה כהן את הפיקוד על הגדוד לסגנו דר' שאול שגיב אשר החל במסע הסבות ושדרוגים בטנקי המג"ח והצל"מ ובהתאם - החל הגדוד באימונים ותרגילים אשר הביאו לשיפור גדול ביכולותיו ובאו לידי ביטוי בתעסוקות המבצעיות ובשמירה על גבולותיה של המדינה. את המשימה שהחל שאול הוא העביר בהמשך למג"ד החדש – גדעון ישראלי שביצע תעסוקות בגזרות השונות תוך ביצוע אימונים גדודיים והעביר את הפיקוד על הגדוד לסגנו – סא"ל אשר פהאן הוותיק שיצר סטנדרטים חדשים וגבוהים לרמה מקצועית איכותית אותה העביר לסגנו – סא"ל גדעון קדם אשר פעל ללא לאות באימוני יום ולילה תכופים לקדם את היכולות המבצעיות שבאו לידי ביטוי במיוחד באירועי "גאות ושפל" - האינתיפאדה השנייה שהחלו באוקטובר 2000 עד לשנת 2001 עת נכנס לתפקידו סגנו – סא"ל דיויד ברלין שביצע תע"מ בגזרת גוש עציון באחת התקופות הסוערות של ירי בלתי פוסק על ציר 60, כביש המנהרות ושכונת גילה. במהלך התעסוקה הפעיל הגדוד טנקים בגזרה ועל הצירים. בוצעה הכניסה הראשונה לשטחי A במסגרת מבצע "בית מוגן". הגדוד היה אחראי לכניסה ל"אל חאדר".במרץ 2002 הגדוד גויס לתעסוקה מבצעית בחג הפסח, הגדוד ישב במוצב "צופים" שבשומרון וקיבל אחריות על הגזרה בערב פסח. במהלך ליל הסדר אירע הפיגוע במלון פארק בו נהרגו 30 אזרחים ועשרות פצועים. הממשלה החליטה על "מבצע חומת מגן". במהלך המבצע, הגדוד היה אחראי על הפעילות במרחב הכפרי של ציר קלקיליה - שכם, שבמהלכו ערך מספר מבצעים ללכידת מבוקשים, באיתור והשמדה של מבנים לייצור אמצעי לחימה, פגיעה במחבלים וארגוני הטרור שפעלו במרחב.כהערכה והוקרה על פעילותו של הגדוד ברמה הגבוהה ביותר בצה"ל זכה הגדוד לקבל תעודת "הגדוד המצטיין" (ראה תמונה) מנשיא המדינה בנוכחות שר הביטחון שאול מופז, הרמטכ"ל, מפקד האוגדה והמח"ט זאב שרוני.

סא"ל יואל הכט תפס את מקומו של דיויד כמג"ד והביא עמו ידע וניסיון שרכש בגדוד ובמפקדת החטיבה. הוא החל בתהליך הטמעת מערכות לחימה ממוחשבות לשיפור יכולות מבצעיות אשר יבואו לידי ביטוי במערכה הבאה. כל זאת תוך ביצוע תרגילי גדוד, חטיבה ואוגדה.

בשנת 2012 העביר יואל את הפיקוד על הגדוד למחליפו סא"ל תומר נאור, אשר ביצע תעסוקה מבצעית מאתגרת ב – עתניאל, תרג"ד באש ושט"פ עם יח' סדירות בציר הררי, המשיך בתהליכי הטמעת מערכת הצי"ד ו"משואה" בגדוד, במקביל לתכנון תוכניות אופרטיביות כהכנות למלחמה הבאה. גדוד 711 היה גאה להימנות עם יחידות צה"ל המבצעיות אשר לחמו למען ביטחון מדינת ישראל. היו ערוכות ומוכנות לכל פקודה אשר נכונו לה בעתיד, עך עקב השינויים האיסטרטגיים באזור והאתגר התקציבי, הוחלט לסגור את החטיבה והגדוד ובכך באו לסיומם 40 שנה של מורשת קרב מפוארת של גדוד 711.

 

 

bottom of page